Vi, och våra partners, använder cookies för att göra användarupplevelsen av vår tjänst så bra som möjligt och visa annonser baserat på dina intressen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.

Okej
Provlyssna
Vinbonde i motvind - Filter,Oskar Sonn Lindell

Vinbonde i motvind

Vinbonde i motvind

3.5609756097560976 41 5 Författare: Filter,Oskar Sonn Lindell Inläsare: Susanne Barklund
Finns som ljudbok.
Det nordiska köket har gått från bortglömt till världsledande. Men på en punkt ligger Norden fortfarande efter. Det försöker den danske naturvinsmakaren Daniel Milan ändra på. VINBONDE I MOTVIND är ett reportage skrivet av Oskar Sonn Lindell, och publicerades ursprungligen i magasinet Hunger (som numera är en del av magasinet Filter), nummer 2/2016. Miljontals liter vin från Frankrike, Italien och Argentina fraktas hit i tankbåt för att anpassas till den svenska marknaden i Nordic Sea Winerys fabrik i skånska Simrishamn. För att få fram mjuka, fruktiga viner med ekfatstoner - det som flest svenskar anses vara förtjusta i - används gelatin, äggvita, ekstavar, sötningsmedel och andra tillsatser. Dessutom har odlarna själva åtskilliga metoder för att skydda sina skördar, styra jäsnings-processerna och kontrollera vinernas smak. Vinrankorna besprutas med stora mängder kemiska bekämpningsmedel, och när druvorna pressats tillsätts fabriksframställd jäst istället för att låta musten jäsa av egen kraft. Till detta kommer sedan rader av tillsatser för att påverka färg, doft och smak - plus en dos svavel för att stabilisera vinet och förlänga hållbarheten. I protest mot denna industrialisering och kemikalisering har det sedan 1970-talet vuxit fram en motrörelse. Det är vinbönder som inte bara driver sina gårdar ekologiskt eller biodynamiskt utan dessutom anser att människans påverkan under själva vinframställningen ska vara minimal. Textförfattaren Erik Eje Almqvist har utsetts till Årets Journalist och är till vardags chefredaktör på Filter, där han främst skriver längre reportage. Filter är ett aktualitetsmagasin som specialiserat sig på djuplodande reportage om människor och företeelser som färgar vår svenska samtid. När Sifo bad 42 000 personer att ranka Sveriges bästa magasin, placerades Filter på delad förstaplats med fotbollsmagasinet Offside. Storytel Dox - Reportage, intervjuer och artiklar
Språk: Svenska Kategori: Dox Översättare:

Mer info om ljudboken:

Förlag: Storytel Dox
Utgiven: 2017-10-04
Längd: 33M
ISBN: 9789178016198
Kommentarer

Ha alltid en god bok på lut – lyssna och läs på dina egna villkor

Läs och lyssna på så många böcker du orkar! Ladda ner böcker offline, ha flera på gång samtidigt, välj sagor till barnen eller prova en bok du inte visste att du ville höra. Helt enkelt den bästa digitala bokupplevelsen du kan få.
Prova fritt i 14 dagar