Storytel

Öhrlund vänder blad med ny spänning

av: Märta den 15-04-2014 i kategorin Deckare, Författare

Öhrlund.

Jaha, tänker du. Buthler & Öhrlund. Böckerna om Silfverbielke.
Psykopaten.
Alldeles riktigt. Men mitt författarskap innehåller mer än så.

Jag började skriva när jag var 14 år, har jobbat som journalist och fotograf och medverkat i över 40 böcker.

Min första egna roman – deckaren Till minne av Charlie K – kom ut 2012. Nu kommer den andra:

Besökaren är en psykologisk spänningsroman med flera bottnar. Idén föddes när jag på nätet blev uppvaktad av en kvinnlig läsare som först kom med beröm,messade mig ofta, sedan flera gånger per dag och därefter åtta, nio gånger dagligen. Som till sist blev arg om jag inte svarade på varje mess.

Det hon skrev gjorde mig kall inombords. Att hon visste var jag bodde. Att hon visste vad jag gjorde. Att hon tänkte hälsa på.

En stalker.

Den historien fick ett lyckligt slut men i Besökaren går det inte riktigt lika bra för huvudpersonen Tristan Heckscher, som också är författare.

I boken möter du också en ny bekantskap – den tuffe och krasse kommissarien Ewert Truut som nära pensionen ställs inför ett fall han känner att han måste lösa innan han lägger av som snut.

Förutom att vara författare är jag känd som samhällsdebattör och jag har svårt att hålla tillbaka min ilska över de många orättvisor som fortfarande finns i vårt samhälle trots att det är 2014.

Detta tar jag upp i mina böcker och Besökaren är inget undantag. Huvudpersonen Tristan och hans fru Ann har ett svårt utvecklingsstört barn och lider av att de inte kan få någon hjälp och avlastning från samhällets sida. I jakten efter vinster i vården har hem för svårt sjuka barn rationaliserats bort.

Det gör mig förbannad, inte minst eftersom jag sett vad det leder till i verkligheten. En av mina vänner har ett utvecklingsstört barn vilket har knäckt hennes äktenskap och nästan också henne själv, under den kamp hon i alla år har fört för att försöka få någon hjälp från samhällets sida.

En sak till: Till min stora glädje är det Stefan Sauk som läser in den här boken. Stefan har läst in de flesta av mina och Dan Buthlers böcker och för dig som lyssnat på dem behöver jag väl inte säga så mycket mer.

När Stefan läser är det levande teater! Jag har varit i studion när han läser. Sett hur han lever sig in, hoppar, skriker, viskar och lägger på dialekter sedan han länge studerat manuset noggrant och levt sig in i historien.

Det gör mig glad, liksom vetskapen att Stefan aldrig skulle läsa in en bok som han själv inte tycker om.

Jag hoppas att du lyssnar på Besökaren. Skriv gärna en rad till mig efteråt och tala om vad du tycker. För mig är ingenting viktigare än läsarnas/lyssnares åsikter.

- Dag Öhrlund 

Deckarpriset till Dirigenten från S:t Petersburg!

av: Anna den 14-04-2014 i kategorin Boktips, Deckare, Författare, Intervju, Storyteltips

Juryns motivering:
Författarna Camilla Grebe och Paul Leander Engström har skapat en initierad och skönt oförutsägbar thriller som känns verklighetsförankrad och mycket aktuell. Uppläsaren Shanti Roneys lågmälda och suggestiva sätt att läsa berättelsen fångar lyssnaren, där en kall och hård verklighet målas upp av hans varma och medkännande röst.

Det är väldigt roligt när böcker man själv gillar vinner priser så när jag fick höra att Dirigenten från S:t Petersburg i år fick Stora Ljudbokspriset, kategori Deckare, skulle få årets pris värmde det mitt mörka deckarhjärta. Inläsare är skådespelaren Shanti Roney, vilket passar mycket bra till bokens tempo och atmosfär. Boken är första delen i en planerad trilogi och har fått epitetet “Moskva Noir” och det passar den väldigt bra. De två författarna är ett till synes omaka par men har tillsammans satt ihop en ruggig och svart historia med stark verklighetsförankring. Paul Leander-Engström är finansman och har arbetat i många år i Ryssland där han startade banker och fondförvaltningar på 90-talet. Det ger berättelsen ett extra djup och en genuin lokalfärg. Camilla Grebe är en redan framgångsrik deckarförfattare, med fyra böcker om psykologen Siri Bergman som Grebe skrivit tillsammans med sin syster Åsa Träff.

I samband med priset fick jag chansen att ställa några frågor till paret per mail och det visade sig att datum för uppföljaren närmar sig…

Dirigenten i S:t PetersburgHur träffades ni och bestämde er för att skriva ihop?
Vi har känt varandra i mer än tjugo år, sedan vi båda pluggade på Handels i Stockholm. Paul började skriva ”Dirigenten från S:t Petersburg” redan 2004, alltså åtta år innan den kom ut, men kände inte att han kom i mål med manuset på ett sätt som han var nöjd med. Vi talade en hel om det och jag (Camilla), som redan hade skrivit flera böcker med min syster, kom med lite tips och råd. Till slut sa jag ”Den här berättelsen och de här karaktärerna är alldeles för spännande och unika för att ligga i en dammig byrålåda. Vi skriver boken tillsammans!” Och det gjorde vi…

Hur ser er skrivprocess ut, vem skriver vad?
Vi delar rätt solidariskt på arbetsuppgifterna: båda skriver, båda gör research och båda redigerar. Fast Paul är den ende av oss som talar ryska, så han ansvarar för den biten…

Camilla, vad är skillnaden med att skriva ihop med sin syster och nu?
Processen är ganska likartad – Åsa och jag jobbar på samma sätt.

Ämnet Ryssland är ju vansinnigt spännande och exotiskt, vi går nog alla och bär på rysslandsskräck och en hel del fördomar. Berätta om ämnesvalet och researchen?
Det föll sig rätt naturligt för Paul att använda Ryssland som fond för en spänningsberättelse, eftersom han själv bott där i många år och bevittnat förändringen av det ryska samhället efter kommunismens fall.

Kan ni berätta lite om nästa bok i serien och hur många ni tänker er att det ska bli?
Nästa bok, ”Handlaren från Omsk”, utspelar sig i Moskva 2008, alltså fem år efter den första boken. Den är, precis som ”Dirigenten från S:t Petersburg” en thriller, men den här gången handlar det om den svenska vapenexporten.

Hur känns det att få ta emot Ljudbokspriset?
Det känns fantastiskt roligt att få ett sådant erkännande, både för själva boken och för Shanti Roneys suveräna inläsning.

Låt dig inspireras av boktrailern också:

Sofie Sarenbrant gästbloggar om nya spännande boken!

av: Anna den 02-04-2014 i kategorin Boktips, Deckare, Författare, Nyheter, Storyteltips

För ett och ett halvt år sedan letade jag och min man hus i Bromma. Vi kunde Hemnets utbud utantill och gick på visningar varje helg. En dag var jag och tittade på en villa utan min man. Ibland fick vi reka olika objekt för att slutligen gå på omvisningen tillsammans. Redan när jag klev in i villan kände jag ett obehag. Ganska snabbt fick jag en känsla av att det vilade en familjetragedi över huset, att de blev tvungna att lämna det i all hast. Det var inte fullt så stajlat och välstädat som andra objekt. I dörrar och väggar syntes spår av slagmärken och i kontoret luktade det svagt av alkohol. Jag tog en snabb sväng i huset och hamnade till slut i trädgården på baksidan. Utan att säga hej då till mäklaren gick jag därifrån och det var då tanken slog mig: hur ska mäklaren veta om alla har gått? Och det var så idén till boken föddes och även texten: ”Du oroar dig för hur många som kom på visningen. Men du borde fråga dig om alla gick därifrån.”

Intrigen till ”Visning pågår” växte fram och jag insåg att jag redan hade gjort hälften av all research genom att gå på visningar, köpa och sälja hus (vi hittade vårt drömhus till slut). I boken ville jag få med alla spännande karaktärer: den sliskiga mäklaren, den märkliga spekulanten, den opålitliga bulvanen och den skumme besiktningsmannen. Och så säljaren förstås, Cornelia Göransson, som tog steget att våga skilja sig från sin man och plågoande Hans. Dagen efter omvisningen hittas han mördad i gästrummet. Deras gemensamma dotter Astrid, 6 år, gör upptäckten och efter det brakar helvetet lös. Mordvapnet visar sig vara en av familjens köksknivar och det finns inga tecken på inbrott. Kriminalinspektör Emma Sköld riktar snabbt sina misstankar mot Cornelia. Och för att komplicera saken ytterligare, är Emmas syster Josefin nära vän med Cornelia. Faktiskt hennes enda vän, visar det sig. Men är hon den hon har utgett sig för att vara?

Sofie Sarenbrant vid sin egen bokhylla

Jag älskade att skriva den här boken till skillnad från ”Andra andningen”, som kändes mer som ett segt maraton med kniven mot strupen. Den här gången släppte jag all press utifrån och bara körde på. Förlitade mig på att jag kan skriva en bra deckare, min femte i ordningen. Och jag är nöjd och stolt över resultatet, hur osvenskt det än är erkänna det. Jag gillar själva temat med husvisningar och mäklarmiljön. Alla som köpt och sålt bostad vet hur omvälvande det är. Man går in i budgivningar med hela sitt liv som riskkapital, och möblerar rummen i sitt huvud ifall man skulle vara den som får köpa. Besvikelsen när det inte gick vägen, euforin när man vinner. För att inte tala om allt arbete bakom en försäljning – det är hårt slit och känsloladdat på många sätt. Utelämnande.

Det värsta jag kan tänka mig är att någon utnyttjar möjligheten att göra något med ens hem när man låter främlingar komma in under en visning. Och det är just därför min bok börjar exakt så:

Återigen har Katarina Ewerlöf läst in en bok om Emma Sköld. Hoppas att den är lika spännande att lyssna på som den var att skriva.

Vänliga hälsningar,
Sofie Sarenbrant

Lyssna på boken här!

Läsarna i Broken Wheels rekommenderar många och bra böcker!

av: Anna den 28-03-2014 i kategorin Boktips, Romaner

Jag lyssnade med stor behållning till Katarina Bivalds roman Läsarna i Broken Wheel rekommenderar som så ömsint och inspirerande berättar om läslust, vänskap och kärlek. Den lockar till att leta reda på huvudpersonernas favoritböcker, man blir nyfiken, vill veta mer! Här finns nu äntligen en lista på alla de titlar som nämns i boken. Det är böcker i alla genrer, både lättsamt och tyngre böcker. Om de inte finns på Storytel, ta med dig listan till biblioteket, antikvariatet eller bokhandeln!

 

Titlar som huvudpersonen Sara och hennes brevvän Amy gillar:

Louisa May Alcott: En gammaldags flicka, Unga kvinnor

Harper Lee: Dödssynden

Ulla-Carin Lindqvist: Ro utan åror

Kathryn Stockett: The Help

Helen Fielding: Bridget Jones dagbok, På spaning med Bridget Jones, Cause Celeb

Harriet Beecher Stove: Onkel Toms stuga

Jane Austen: Stolthet och fördom, Mansfield Park, Övertalning, Sanditon

Charlotte Brontë: Jane Eyre, Vilette

Paul Auster: Dårskaper i Brooklyn, New York-trilogin

Toni Morrison: Älskade

J.K. Rowling: Harry Potter-böckerna

Annie Proulx: Sjöfartsnytt

F. Scott Fitzgerald: Natten är ljuv, Den store Gatsby

Christopher Paolini: Eragon, Den Äldste, Brisingr

Mark Twain: Huckleberry Finns äventyr, En droppe negerblod

Douglas Coupland: Alla familjer är psykotiska

Henry David Thoreau: Walden

John Steinbeck: Vredens druvor, Möss och människor

Lauren Oliver: Resten får du ta reda på själv

Louis de Bernière: Kapten Corellis mandolin

Pat Conroy: Strändernas musik

Fannie Flagg: Stekta gröna tomater på Whistlestop Café, En röd liten fågel i juletid

John Grisham: Juryn, Regnmakaren, Pelikanfallet

Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt

Nelson DeMille: På heder och samvete

Giovanni Guareschi: Don Camillo och hans lilla värld

Johann Wolfgang von Goethe: Den unge Werthers lidanden

Mary Ann Shaffer: Guernseys litteratur- och potatispajssällskap

Helene Hanff: Brev till en bokhandel, Hertiginnan på Bloomsbury Street

Stieg Larsson: Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden, Luftslottet som sprängdes

Vicki Myron & Bret Witter: Bibliotekskatten Dewey

Voltaire: Candide

Samt det mesta av följande pålitliga författare: Joyce Carol Oates, Oscar Wilde, Charles Dickens, Dan Brown, Lee Child, Erich Maria Remarque, Nicholas Sparks, Elizabeth Young, Marian Keyes, Terry Pratchett, Dick Francis, Agatha Christie, Georgette Heyer, Fjodor Dostojevskij, Gabriel García Márquez.

Varför lyssnar du på Isfolket?

av: Anna den 12-03-2014 i kategorin Boktips, Intervju, Romaner, Storyteltips

Rustan gillar Isfolket

Sagan om Isfolket är en av Storytels mest populära serier. Men hur ser en Isfolket-lyssnare ut egentligen? Vi bestämde oss för att titta närmare på en som verkligen talar sig varm för serien bland alla han möter. Rustan Panday, vår egen COO.

Rustan, du har lyssnat på fyra delar av Isfolket-serien nu och älskar serien. Hur fastnade du från början?
Jag älskar fantasy och har sett alla Game of Thrones-avsnitten så jag hoppade på Isfolket när den kom och fastnade direkt. Jag gillar dramatiska och spännande berättelser och den här passar min smak.

Vad är bäst med Isfolket?
Alltså, lyssna bara hur hela sagan börjar: Man förflyttas rakt in till 1590-talets Oslo, pesten härjar för fullt. I utkanten av staden bränns alla pestens offer på bål. En bit från elden står en trasklädd ung flicka och försöker värma sig vid elden. Här startar berättelsen om det onda arvet. Boken tar dessutom upp ämnen som jag gillar, tex häxprocesserna som ju är en väldigt intressant och märklig del av Europas historia. Nu börjar jag snart på del 5 och rekommenderar verkligen alla att hoppa på.

Vad har du för fler favoriter på Storytel?
K2 på liv och död. En bok av Fredrik Strängs bergsbestigning.
Steve Jobs, böckernas bok om en företagsledare
Munken som sålde sin Ferrari, tänkvärd bok om vad som är viktigt i livet.

Lyssna på hela Isfolket-serien här!

Vandraren har kommit hem

av: Anna den 07-03-2014 i kategorin Boktips, Författare, Intervju, Nyheter, Storyteltips

Vi är faktiskt de första som får träffa Håkan Hemlin och Anders Tegner när de drar igång PR-turnén för sin nya bok, “Förlist: mitt liv och Nordman”. Vi ses på en lunchrestaurang nära kontoret och beställer köttbullar.

Anders Tegner som skrivit boken är rockjournalist och en riktig profil för alla oss som läste Okej på 80-talet. Han har också gett ut Yngwie Malmstens biografi och “Access all areas” som berättar om de vilda åren när han fick träffa ALLA de stora rocknamnen och vara med bakom scenerna där de verkliga rockstjärneliven pågick.

Håkan Hemlin är förstås Nordman, han och låten Vandraren var soundtrack till hela Sverige där i början på 90-talet och berättelsen om hans liv är ingen godnattsaga för barn direkt. Nordman slog igenom med dunder och brak med sin blandning av folkmusik och hårdrock. Håkans hesa röst tillsammans med bandkollegan Mats Westins nyckelharpa var något nytt och gick kanske oväntat hem hos både kritiker och publik.

Men sedan dess har mycket hänt och att Håkan ens kan sitta där med oss och äta köttbullar är något av ett mirakel med tanke på det liv han levt.

Boken är smärtsam att läsa, en resa från en uppväxt under mycket enkla förhållanden med en alkoholiserad pappa, bråk och stök under ungdomen och sedan den där fullständiga stormsuccén. Håkan började knarka tidigt men med berömmelsen kom alla pengarna och knarket kom att ta mer och mer plats. Åratal av kaos, misär och liv på yttersta gränsen tog nästan död på honom många gånger och inte förrän nu har han fått näsan över vattenytan och börjat se en ljusare framtid. En stor del i det är att han fått diagnosen adhd, antagligen en förklaring på varför mycket gick snett redan från början. Nu får han medicin och kan leva, arbeta, vara förälder och ha ett normalt liv. Den diagnosen var en befrielse säger han själv.

Hur gjorde ni rent praktiskt för att skriva boken?
Anders: Vi sågs på ett fik, drack kaffe och bulle och pratade i flera timmar i sträck. Svårast är att få in alla händelser i rätt ordning. Jag intervjuade ju många av de personer som stått Håkan nära under åren av både upp- och nedgång och fått dubbelkolla med alla när saker egentligen har hänt. Håkan har ju ingen aning vilket år saker hänt! skrattar han.

När man läser igenom boken slås man av hur många som lät det gå så långt, aldrig sa stopp men som tjänade pengar på Nordman. Känns det bittert i efterhand?
Håkan: Nja, det var nog inte så lätt att veta för folk, jag var skitbra på att dölja mitt knarkande, det kan många intyga. Och när man knarkar är man jävligt bra på att snacka bort saker, manipulera folk och slira på sanningen.

Anders: Några sa ju ifrån men visst, det är en väldigt speciell bransch, folk vill tjäna pengar, kosta vad det kosta vill på det mänskliga planet.

Det märks att Anders och Håkan umgåtts en hel del det senaste året, de avslutar nästan varandras meningar och byter musikanekdoter om stora och små stjärnor som vi andra byter kontorsskvaller. Anders säger att efter arbetet med den här boken känner han nog Håkan bättre än vad Håkan gör själv. Håkan skrattar och håller med.

Vem vill du ska läsa den här boken?
Håkan funderar en stund. Egentligen alla säger han, men om nån därute kan undvika att vara med om samma skit som jag, om jag kunde avråda… det skulle vara bra.

Nu kommer du kanske hamna på löpsedlarna igen, det är ju en väldigt utlämnande historia. Klarar du av det?
Nu är det i alla fall mina egna ord, inte kriminalreportrar som vill klämma in mitt namn i en skandalrubrik. Jag berättar sanningen här, varenda ord är sant och har hänt. Min familj har inte läst boken ännu men de vet förstås om den och jag tror att det är bättre att de får veta hela sanningen än bara rykten och skvaller i tidningar.

Men känsliga lyssnare varnas, det gör ont att lyssna på den här berättelsen om ett stormigt liv som knappt hann börja innan knark och alkohol satte allt ur spel. Men nu är Håkan ren, han och kollegan Mats Wester har dragit igång Nordman igen. Håkan reser runt och berättar om utanförskap, försöker hjälpa andra med diagnosen adhd. En soloplatta är på gång och första singeln heter “Hel och ren”.

Vi skiljs åt utanför lunchstället och Håkan säger att nu ska han hem och snöra på sig löparskorna. Han ska springa Midnattsloppet i sommar. Vi är ju väldigt sugna på att stå på Västerbron och ropa fram honom då. Hejja Vandraren, du vinner!

Vi har dessutom fått Förlist: mitt liv och Nordman till Storytel, tidigare än alla andra, lyssna direkt här!

P.S. Bonus!!! Vi fick se en bild på Håkan som ung och långhårig. Bara hos Storytel, varsågoda och njut!

Håkan Hemlin

Julia Svanberg: Varför kom du hit?

av: Anna den 20-02-2014 i kategorin Boktips, Nyheter, Romaner

Varför kom du hit? Av Julia Svanberg är en spännande debut som är en slags blandning av spänningsroman om ett försvinnande men också en berättelse om relationer och kärlek i ett land där nästan vad som helst kan hända.

Till boken har förlaget släppt en boktrailer i formen av ett nyhetsreportage om Henrik. Den försvunne Henriks karta där han ritat in hur han tänkt resa i Sydamerika och en fejkad tidningsartikel om hur hans försvinnande rapporteras hemma i Sverige. Visst blir man nyfiken på att lyssna på boken när man läser den? Kul när förlag hittar på extramaterial som kan sätta igång fantasin och få en att vilja veta mer. Häng med på något som kanske inte riktigt har hänt men som ligger otäckt nära sanningen!

Henkes karta

Här kan du lyssna på boken direkt!

Låt vargarna komma in i ditt liv, genast!

av: Anna den 30-01-2014 i kategorin Boktips, recension, Romaner

Låt vargarna kommaLåt vargarna komma
Författare: Carol Rifka Brunt
Inläsare: Hanna Schmitz

Det här är den finaste bok jag läst på väldigt länge. Det är en bok om kärlek, utan att alls handla om den klassiska romantiska förälskelsen.

June är 14 år och bor utanför New York. Hon är lillasystern som är lite ensam i skuggan av den mycket häftigare äldre systern och som trivs ganska bra med det eftersom centrum i hennes liv är morbror Finn. Morbror Finn är konstnär på Manhattan och de två har en alldeles egen värld de flyr tillsammans till och där June kan vara sig själv och närma sig vuxenheten i sin egen takt. Men, boken tilldrar sig 1987, en tid då så många unga män dör av den tabubelagda sjukdomen aids. Finn drabbas och dör medan släkten skäms och vill gömma undan både Finn och sorgen. Men June vill inte släppa Finn och har ingen som kan fylla hans tomrum. Hon får kontakt med Finns hemliga pojkvän och får långsamt veta mer om sin familj och kan närma sig sin syster igen.

Systrarnas trevande kärlek är hjärtskärande vackert berättat och Junes förtvivlade ensamhet är så känsligt och bra beskriven att jag tror alla kan känna igen sin egen inre fjortonåring. Det är en bok i moll men ändå inte tung och svår. Lägg genast denna i bokhyllan och njut av en roman som förflyttar dig i både tid och rum!

Lyssna genast här!

Mycket snack på Grönland

av: Anna den 29-01-2014 i kategorin Deckare, recension

Ödemark
Författare: Yrsa Sigurdadóttir
Inläsare: Kerstin Andersson

Thóra Gudmundsdóttir sitter på sitt kontor och har det tråkigt. Hon hanterar ändlösa skilsmässor i egenskap av advokat och längtar bort till något mer spännande och utmanande.

Hon blir bönhörd när någon ringer och erbjuder henne att få åka till Grönland och för en storbanks räkning lösa tre mystiska försvinnanden som skett på en gruvarbetsplats mitt i den grönländska ödemarken.

Thóra åker dit, tillsammans med en grupp utsedd av banken, och snart är de isolerade på gruvans mark på grund av en snöstorm. Hela gruppens interna slitningar och egna hemligheter ställs snart på sin spets, parallellt med att undersökningen bara blir mer och mer märklig och obegriplig. Är det andarna efter en utdöd by som går igen, har gruvbolaget skuld i försvinnandena eller har platsens isolering gjort folk galna? Thóras tålamod pressas till bristningsgränsen av det hårda vädret, ensamheten och några otäcka filmsekvenser som dyker upp på de kvarlämnade datorerna.

Jag älskar när landet där en deckare utspelar sig får vara en del av berättelsen och av någon anledning fascineras jag särskilt av is, snö, kyla och mörker. Här får jag sannerligen mitt lystmäte. Man kan nog invända att bilden av Grönland är en anings exotiserande och lite komiskt är det när jag märker att den isländska författaren framställer Grönland ungefär som jag själv skulle beskriva Island. Kallt, mörkt och fullt av gammal mystik och med naturens kraft ständigt närvarande.

Själva boken är ganska pratig, väldigt mycket dialog och även om det finns riktigt otäcka och spännande avsnitt snackas det mycket emellan dem. Mysteriet är ganska långsökt men jag gillar Thóra och hennes lite ironiska inställning till det mesta. Fast framförallt tycker jag att inläsaren Kerstin Andersson är underbar! Hon läser så följsamt och mjukt genom allt pladder att jag ibland glömmer att lyssna på meningen med orden, bara njuter att få ha Kerstin i öronen. Boken blir en trevlig mellanlyssning, kul med Grönland och Thóra men jag har faktiskt redan glömt hur den slutade.

Lyssna direkt här!

En liten kärleksförklaring till Downton Abbey

av: angelica den 28-01-2014 i kategorin Uncategorized

Det hände något med mig förra vintern, runt den här tiden på året. Januaritrött och längtade efter våren. En av mina kära kollegor, Anna, tipsade mig om en av de bästa tv-serierna som skulle kunna göra saker och ting lite gladare. Jag kände att det behövdes lite glamour, lite flärd, lite kostymdrama och lite historia. Och bara mys.

Så vad blev det för tv-serie? Downton Abbey så klart. Jag plöjde de första säsongerna och sedan dess är jag fast fast fast. Läser det mesta jag kommer över om tiden, karaktärerna och serien. Känner med familjen Grantham och de som jobbar downstairs för dom.

Alltså den serien har allt, helt enkelt.
Så när jag av en slump råkade snubbla över en ljudbok om Downton Abbey så tvekade jag inte länge. Jag var ju bara tvungen. Speciellt när jag insåg att det var Lady Grantham herself som läser. Åh Cora, du gör det så bra.

The world of Downton Abbey handlar om precis vad titeln avslöjar. Vi får följa med bakom kulisserna, höra om varför karaktärerna är klädda som de är, hur tiden var i England från 1914 och framåt. Vad som krävdes av människor på den tiden, vad som ansågs vara okej och inte. En liten tillbakablick på historien alltså, allt grundat i Mary, Sibyl, mr Bates och alla de andra karaktärerna.

Boken skapade ett sug efter att börja om med tv-serien. Gå tillbaka till början, för ska jag vara ärlig så har jag glömt ganska mycket. Flera saker som tas upp i The world of Downton Abbey, jag menar, minns man lady Marys olika friare? Nja, inte direkt, men nu har minnet sakta börjat komma tillbaka!
Och ju mer man vet om historien bakom desto mer vill man titta på serien!

Och ja, boken passar ju även de som inte riktigt har upptäckt charmen med Downton Abbey ännu, vilket är på tiden att ni gör!
Lyssna på boken här!