Storytel

Gästbloggare från Harlequin!

av: Anna den 22-08-2014 i kategorin Nyheter, Romaner, Storyteltips, Uncategorized

Vad vore sommaren utan en massa läsning?

Jag behöver köpa tid – tid för att hinna läsa och lyssna på alla de böcker som står på min boklista. Är det någon som har några timmar över att sälja? J

I sommar, under semestern, har jag bestämt mig för att ägna en stor del av min tid åt tre saker – läsa och lyssna på böcker, laga mer (och nyttigare) mat från grunden och slutligen umgås med alla mina vänner. Varför inte slå tre flugor i en smäll och bjuda mina vänner på boktips och en middag.

Det som är så bra med böcker är att de kan konsumeras helt oberoende av vädret. Är det regnigt och kallt är det bara att plocka fram en bok och njuta. Glöm det dåliga samvetet, du behöver inte gå ut. Men om nu vädergudarna står en bi är det ju helt perfekt att ta med boken ut i trädgården, till stranden, till kaféet i stan eller var man nu väljer att läsa. Eller varför inte läsa boken tillsammans med en kompis, dvs högläsning. Det är helt underbart att läsa högt för någon annan, eller att höra någon annan läsa. Kanske något att pröva på?

Min boklista är lång. Den innehåller en salig blandning av kärlek och romantik, spänning, relationsromaner och böcker som utspelar sig i svunnen tid. I Harlequins utgivning hittar du allt! Vad vore en sommar utan ett par titlar av Nora Roberts – romantikens drottning. Jag tänker ägna henne några timmar. Vi hör med jämna mellanrum av våra läsare vad de tycker och tänker om vår utgivning och Nora Roberts är vår toppförfattare som ständigt efterfrågas.

För några år sedan tog jag med en kasse Harlequinromaner till lantstället och lade böckerna i vår samlingslokal. Jag skrev en lapp med andemeningen att alla kunde” Låna, Läsa och Lämna tillbaka” så att fler fick möjlighet att läsa dem. Gissa om det gick hem! Dagen därpå var samtliga böcker borta. Men under de följande dagarna kom en del tillbaka, försvann igen osv. Det blev som ett minibibliotek.  Sedan har fler följt i spåren och nu finns det massor av böcker att välja mellan. Det är inte bara jag som har tid och lust att läsa under semestern.

Jag har ett par boktips för sommaren:

Nora Roberts: Skimrande horisont
Kate Hardesty har ärvt en dröm. När hon hittar en karta som visar platsen där ett skepp förlist, ett fartyg lastat med en guldskatt, måste hon bara dit och slutföra det som varit hennes pappas projekt. Hon anlitar dykaren Ky Silver, en man som det visar sig inte vara helt enkelt att samarbeta med. Och det blir svårare än hon trott – på mer än ett sätt. Kate finner en ovärderlig skatt, men en helt annan än den hon från början sökt efter …

Det här är en bok som innehåller allt. Romantik beskriven på ett härligt sätt. Spänning, kärlek, konflikter. Allt utspelas i en miljö som man bara längtar till att få besöka. Nora Roberts har ett sätt att beskriva karaktärer och intriger som är helt unikt. Missa inte den här boken!

 

Sheila Roberts: Kyssar och choklad
Familjen Sterling har drivit chokladfabriken Sweet Dreams i generationer. Men nu riskerar de att mista sitt livsverk. För Samantha är det en katastrof, hur ska hon kunna rädda företaget? De beslutar att anordna en chokladfestival.  Allt verkar till en början gå bra, men Sweet Dreams öde vilar i händerna på ärkefienden Blake Preston. Kan Samantha få honom att ändra åsikt med hjälp av godsakerna? Eller är det Blake som kan övertyga henne om att det faktiskt finns något som är bättre än choklad …

Den här boken började jag läsa när den kom i manusform på engelska till Harlequin. Sheila Roberts var då en helt ny författare. Jag blev snart övertygad om att den skulle passa perfekt in i vår utgivning. Nu är Better Than Chocolate översatt och publicerad och det är dags att läsa färdigt den. Det ser jag fram emot.

Trevlig Sommar!

Ewa, redaktör på Förlaget Harlequin

Gästbloggare från Harlequin!

av: Anna den 22-08-2014 i kategorin Uncategorized

En liten nostalgitripp

Så här lagom till sommaren har jag snöat in på den nya tv-serien Penny Dreadful. Jag gillar hur den bakar in klassiska litterära karaktärer som Oscar Wildes Dorian Gray och Frankenstein och gör något helt nytt av det. Namnet Penny Dreadful anspelar på publikationer som gavs ut på 1800-talet i England, spännande berättelser som trycktes billigt och såldes för en penny. Sweeney Todd kommer till exempel från en av dessa historier som hette The String of Pearls: A Romance. Av någon anledning fastnar jag för den titeln, även om det känns som en otippad titel på en historia om just Sweeney Todd. Den andas liksom nostalgi, historia och kärlek.

Penny Dreadful-berättelserna var föregångare till pulp fiction och 1900-talets kiosklitteratur. Jag har alltid tyckt om gamla pulp fiction-böcker, speciellt omslagen var ofta otroligt snygga tecknade bilder. Och även om de på den tiden sågs som skräplitteratur har de definitivt nått kultstatus idag. Sanningen var dessutom den att de bidrog till litteraturens utveckling och spridning och flera stora författare idag började som pulp fiction-författare, som till exempel Agatha Christie, William S. Burroughs och F. Scott Fitzgerald. Det är någon sorts nostalgikänsla som sprider sig i kroppen när jag tänker på de här böckerna, trots att de kommer från en tid långt innan jag föddes. Men de lever ju kvar och kan få nytt liv även i den nya utvecklingen med e-böcker. Kolla till exempel på det här otroligt snygga iPad-fodralet från Team & Marke:

Alla dessa serier och genrer som ingick i pulp fiction är fantastiska och har sin tjusning på olika sätt. Allt ifrån mystery och horror till science fiction, western och romance. Några som tog fasta på en av dessa genrer och utvecklade den till något stort var Harlequin. Även de gamla Harlequinromanerna hade omslag som idag känns väldigt retrosnygga. En fördel med att jobba som redaktör på förlaget är att jag har tillgång till arkivet. Där står alla utgivna böcker ända från sjuttiotalet samlade. Det är som att gå in i en liten skattkammare med alla dessa tusentals böcker uppdelade på serier, vissa som har fallit i glömska och vissa som ges ut än idag. Här är ett litet smakprov:

Sommaren för alltid med sig en känsla av nostalgi för mig, det är som att solen letar sig in i hjärnans gömda vrår och letar upp gamla minnen från barndomssomrar och resor man åkte på för länge sedan. Jag minns till exempel när jag var ute i stugan på landet som ung tonåring och hittade gamla dammiga Harlequinböcker i bokhyllan. På den tiden älskade jag att läsa Starlet och Mitt Livs Novell, men Harlequinromanerna var lockande på ett annat sätt, det var liksom riktiga böcker och innehållet kändes mer vuxet. Och lite förbjudet. Romantiken var stormande och det var omöjligt att inte fortsätta läsa de smäktande kärlekshistorierna och drömma sig bort.

Mycket har hänt sedan dess, inte bara med mitt eget läsintresse utan också med innehållet i Harlequinböckerna. Utbudet är dessutom mycket större idag och det finns både e-böcker och ljudböcker att välja bland. Så istället för att fortsätta plocka fram de sönderbläddrade pocketböckerna i stugan kanske det är dags att ligga i hängmattan under ett träd och blunda medan man lyssnar på en Harlequin-ljudbok. Då borde väl verklighetsflykten bli total?

Mia, redaktör på Förlaget Harlequin

Gästbloggare från Harlequin!

av: Anna den 22-08-2014 i kategorin Uncategorized

Den läsetid nu kommer …

Sedan flera år tillbaka har jag en egen mysig ”inled-sommaren-ritual”. I samband med Den blomstertid nu kommer, syrener och jordgubbstårta ser jag alltid till att få några timmar  egentid och så ger jag mig ut på stan i jakt efter sommarens lektyr. Tre eller fyra sprillans nya pocketböcker brukar det alltid bli. Jag tar god tid på mig när jag väljer ut dessa – jag tittar på olika omslag, läser baksidestexter och verkligen KÄNNER EFTER vilka böcker som ska bli mina vänner den sommaren. Det brukar ta en stund. Och jag njuter av varje sekund. Avkopplande, underhållande läsning vill jag ha på min semester och främst kvinnliga författare brukar det bli.

När jag gjort mina val sätter jag mig alltid på något trevligt café, beställer in latte och muffins och börjar bläddra i mina fynd. Jag ger mig själv små smakprov på den härliga läsning som jag har framför mig och fattar det stora beslutet om vilken historia jag ska kasta mig över först.

Sedan är det bara att börja läsa. På gräsmattan eller bryggan. I parken eller soffan. På tåget eller flyget. Var jag nu än befinner mig. Under sommarmånaderna prioriteras läsning!

Just i år har jag dessutom gett mig själv löftet att äntligen börja skriva upp alla böcker jag läst. Jag ska skaffa mig en egen läsdagbok med andra ord. Där tänker jag anteckna aktuellt datum, bokens namn och författare och även notera ett betyg eller en kort kommentar. Det är min äldre bror som inspirerat mig till att göra detta. Han har haft en läsdagbok sedan han var 15 år! Eller rättare sagt fyra tjocka böcker, som det blivit vid det här laget. Sist jag frågade honom hade han skrivit in 1 152 titlar! Brorsan skriver inte någon dagbok i vanlig mening men menar att han, utifrån bara en titel och en kort kommentar, kan minnas vad han gjorde i livet just när han läste boken, var han befann sig och hur han kände sig. Jättebra för minnet alltså – läsdagboken blir en livsdagbok!

Nu hoppas jag att du, precis som jag, passar på och njuter lite extra av härliga böcker denna sommar. Om du vill ha tips på skön semesterläsning är det bara att besöka vår hemsida: harlequin.se. Och hör du till dem som heller lyssnar än läser så har vi självklart något för dig också! Många av våra romantiska berättelser finns numera som ljudböcker hos Storytel.

Bästa hälsningar

Agneta, redaktör på Förlaget Harlequin

Gästbloggare från Harlequin!

av: Anna den 22-08-2014 i kategorin Uncategorized

Avkoppling, läsning – och semester!

När man jobbar med böcker är det lätt att slukas upp av arbetet – man fastnar i formuleringar, berättelser, karaktärer eller bara allmänna diskussioner om bokens framtid med duktiga och trevliga kollegor. När jag här om veckan ändå tittade upp från mitt skrivbord som just nu är täckt av omslag som ska korrläsas, anteckningar om böcker som ska efterlysas på tryckeriet för att kunna skickas till bibliotek och översättare och reviderade anvisningar för våra frilansande översättare och granskare slogs jag helt av det faktum att det är sommar! Solen skiner ute, det fläktar varmt genom fönstret och framförallt, min semester börjar när som helst!

Den här sommaren har jag för första gången på länge knappt några planer. Det är både min och min sambos första riktiga semester från arbetsplatser istället för sommarlov från olika högskole- och universitetsstudier, och vi vill båda mest bara ligga på en brygga, en strand eller i en park. Solen ska skina, det måste finnas en välfylld picknickkorg i närheten och vi ska vara omgivna av vänner och familj. Och förstås, av böcker! Den här sommaren har jag tröttnat på att försöka bocka av den ambitiösa listan med böcker jag borde läsa av olika anledningar och tänker istället bara läsa de böcker som jag vill!

Till att börja med blir det den första och den sista delen i Debra Webbs miniserie Colby Agency: Texas, en riktigt spännande del av vår serie Spänning (passande nog). I de olika böckerna får vi följa olika agenter från Colby Agency som alla vaktar varsin dotter till prinsessmördarna – ett par som för länge sedan blev dömda för att ha mördat och begravit unga flickor, inte helt olika deras egna döttrar. Systrarna har själva inget minne av sina föräldrar och vetskapen om vilka de är chockar och skrämmer dem. Jag har bara läst den andra delen av serien hittills, men fastnade direkt. Vill du också läsa böckerna om Colby Agency: Texas kan du hitta dem på vår hemsida, tillsammans med vår övriga utgivning.

Apropå vår utgivning har vi ju precis börjat ge ut våra böcker även som ljudböcker – vilken fröjd för trötta ögon, som efter ytterligare ett år av dator- och tv-skärmar bara vill vila ut lite på semestern. Dessutom, så mycket lättare det blir att fortsätta på boken när man sitter på en skumpig buss eller försöker sola lite grann. Inga kladdiga fingrar från frukt och annat mums som förstör boksidorna! För min del kommer det alltså även bli en del ljudböcker i sommar, och först ut bland dem blir nog Nora Roberts Händelser vid vattnet. Roberts är för övrigt en författare som jag har läst alldeles för lite av, men som resten av världen inte verkar kunna få nog av!

Ska du, precis som jag, ägna semestern åt avkoppling och läsning tycker jag att du ska gå in på vår hemsida, harlequin.se, och spana in våra härliga böcker för inspiration och lästips. Besök gärna även vår facebooksida Gilla kärlek, där du kan diskutera böckerna och dessutom vinna nya. Ska du inte ägna dig åt avkoppling och läsning, eller får du ingen semester alls, hoppas jag ändå att du får en sommar värd att njuta av – om inte annat så åtminstone av vädret, som vi väl alla önskar kunde hålla sig så här försommarvarmt och fint åtminstone någon månad till av sommaren …

Hälsningar

Katarina, redaktionsassistent på Förlaget Harlequin.

 

Gästbloggare från Harlequin!

av: Anna den 12-08-2014 i kategorin Boktips, Nyheter, Romaner, Storyteltips
En Cowboy i New York

En Cowboy i New York

Ännu en fin sommarhälsning från Harlequin, hej Marina! Boktips och restips ingår i paketet:

Äntligen blir det av – New York!

Jag ska faktiskt åka dit för första gången i augusti i år. Visst, jag har – som jag antar resten av Europa – åtminstone mellanlandat på en av New Yorks flygplatser någon gång, men då ser man ju inte särskilt mycket. Bara en massa stora byggnader, flygplan och taxibilar. Fast jag antar att två av dessa saker kommer att finnas även i mitten av New York. För jag antar att de har vissa restriktioner numera mot att flygplan får flyga över centrum!

Så hur förbereder man sig då inför en sådan här spännande upplevelse där allt man vill göra ska hinnas med på en vecka?

Jo, först går man och köper en guidebok. I mitt fall siktar jag alltid in mig på en bok med märket ”First Class” som jag använt mig av vid några av mina andra storstadsresor (Paris, London, Rom). Jag vet att de passar mig som handsken då de innehåller kartor, viktigaste att se och även förslag på restauranger. Nu kan ni tycka att jag gör reklam, men jag säger inte att just denna typ av guidebok passar alla. Den innehåller nämligen inga historier, som en del andra guideböcker gör, den är helt faktabaserad. Som sagt, ”right down my alley”.

Som nästa steg i inplaneringen gick jag in på nätet för att se om man skulle kunna förbeställa något. Snabbt blev jag varse att det fanns en hel uppsjö av saker att göra. Men som tur var är en av mina starka sidor prioritering, och jag prioriterade ner det till följande innehåll: Broadway-musikal – biljetter, check, sightseeingtur med buss – biljetter (Sex and the City-tour, för min dotters skull), check, New York-pass – biljetter (förtur till alla stora sevärdheter, bl.a. Empire State och Frihetsgudinnan), check. Allt betalat och inbokat. Övriga dagar?

Av någon – jag kan inte riktigt precisera vem – har jag hört att ALLT är billigare i USA. D.v.s. allt som är något att ha. Så med andra ord, shopping, shopping och åter shopping. Vilket innebar att vi behövde spara en hel massa pengar redan från och med början på året. Och det har ju min dotter gjort … Nej, inte alls.

Vad som väntar när vi väl hamnar där på hotellet vid Central Park vet vi ju inte. Inte heller om det går att genomföra allt vi vill och har tänkt oss. Men på ett eller annat sätt ska vi uppleva New York, om bara för att strosa omkring i de välfilmade områdena och känna igen namnen på de olika raka avenyerna och gatorna …

Med förhoppning om att ni alla fått uppleva spännande och roliga saker i sommar!

Somriga hälsningar från Marina

Vill ni också uppleva lite New York utan att flytta från solstolen?
Här kommer lite e-bokstips (2i1-böcker!) från Harlequin:

En cowboy i New York/Förbjudet nöje, Barbara Dunlop/Sandra Hyatt
När hjärtat får sitt/Kärleksgåvan, Tina Beckett/Laura Iding
Ett oväntat kap/Kunglig affär, Charlene Sands/Jennifer Lewis

Gästbloggare från Harlequin!

av: Anna den 11-08-2014 i kategorin Boktips, Romaner, Storyteltips

I och med att vi äntligen fick e-böcker i Storytel-tjänsten fick vi också förmånen att dela med oss av massor av titlar från förlaget Harlequin! Här finns spänning och romantik i både samtida och historisk miljö. Gränslöst många berättelser att drömma sig bort med. Några ljudböcker finns också och vi hoppas såklart att vi får ännu fler snart. En extra bonus kommer från Harlequins redaktörer som skrivit sommartips åt oss så att vi hittar rätt bland alla titlar.

Första texten kommer från Helena:
Föreställ dig svalor som dyker, en humla som ivrigt surrar kring en pion. Kanske en lastbil som dånar förbi – eller så kluckar vatten mot en brygga. Några barn springer i vattenbrynet, andra gråter över tappad glass. En kvinna pratar i telefon och en annan fräser åt sin man. Eller kanske står en radio på. Måhända är det stilla, tyst. Allt som hörs är vind som susar i träden. Och du, du ligger i en solstol, eller kanske i gräset, och låter sommarens alla ljud vagga dig till sömns. Solens strålar värmer envist, en vindpust svalkar skönt. Eller så ligger du under ett träd, med bara fötterna utanför.

En gentleman kommer hem

En gentleman kommer hem

Eller kanske regnar det. Smatter mot rutan, mot fönsterblecket, mot verandans grånade plankor. Ett stilla sommarregn. Och plötsligt ett muller, en blixt och hela rummet blir ljust. Det fladdrar till i en tyllgardin. Och du, du sitter i kökssoffan, med kuddar bakom ryggen, eller kanske i en fåtölj. Benen är uppslängda på en pall och livet är rätt härligt. För du har tid.

Det är då du sätter hörlurar i öronen och stänger ute allt ljud – svalor, humlor, vatten som kluckar och gråtande barn, regn mot rutan och blixtrar och dunder. I stället bläddrar du snabbt med ett finger, väljer och vrakar och trycker på en knapp – vips slungas du 150 år tillbaka i tiden!

Föreställ dig att du står på en gräsmatta. Eller nej, en hed. En oändlig hed, vart du än blickar är det gröna kullar, dalar och ett och annat träd. Du befinner dig i 1800-talets England. Du möter män med hattar och eleganta kreationer och kvinnor med makt att förföra dem. Kom med in de stora slotten och låt dig förtrollas av ljuv musik, stora spegelsalar och skinande golv. Sitt med på överdådiga middagar där vinet flödar, tacka ja till en dans och var inte rädd för att avsluta kvällen med en månskenspromenad … Föreställ dig förtrollande blickar, charmiga leenden och viskande ord. Låt dig bländas av frapperande klänningar, trollbindas av sinnlig kärlek och nå svindlande höjder.

En stulen kyss

En stulen kyss

Låter det som en magisk dröm? Verkligheten är inte längre bort än några klick. Harlequins historiska romaner bjuder på allt det här och mycket mer. Och det bästa av allt är att du inte ens behöver lyfta ett finger. Så låt dig svepas med och upplev en av de mest förtrollande somrarna på länge. Det är precis det jag ska göra!

Helena,
redaktör på Förlaget Harlequin

 

2 stycken produktionsplanerare till StorySide

av: Anna den 01-07-2014 i kategorin Uncategorized

Produktionsplanerare StorySide

StorySide ökar sin utgivning och vi behöver förstärkning i teamet.

Vi söker 1 vikarie 2014-08-01 – 2015-04-01

1 heltidsanställd (provanställning 6 månader) from 2014-08-01

Som produktionsledare ansvarar du för planering och projektledning av ljudboksproduktionen från ax till limpa. Du sätter tidsplaner och ser till att dessa hålls. Du ansvarar för att välja ut röster till produktionerna och lägga fram röstförslag, kontraktera uppläsare, studio, redigerar och korrlyssnare. Övervaka inspelningen, samt vägleda och stötta uppläsarna. Du ansvarar också för att upphandla omslag eller ta fram nytt omslag i de fall det behövs.

På de två tjänsterna kommer ansvar för vår röstkatalog “Din röst” och ansvar för vår hemsida samt Facebook-sida fördelas.

Krav:
Universitetsstudier i litteraturvetenskap alternativt Förlagskunskap.
Dokumenterad erfarenhet av projektledning.
God förmåga att uttrycka sig i skrift.
Flytande i svenska och engelska.

Tidigare erfarenhet från bokbranschen är meriterande.

Det finns goda möjligheter att utvecklas och gå vidare internt.

Om StorySide
StorySide grundades år 2002 och har idag vuxit till ett av de ledande förlagen på den svenska ljudboksmarknaden. Vi ger ut cirka 100 nya titlar per år och vår ambition är att erbjuda de bästa berättelserna i ljudform. Från juni 2013 ägs StorySide av Storytel, en abonnemangsbaserad ljudbokstjänst på den svenska marknaden där de är marknadsledare.

Storytel har under de senaste 3 åren vuxit från 4 anställda till närmare 25 personer i Sverige samt ökat omsättningen och lönsamheten med drygt 100% årligen. Under våren 2013 har Storytel lanserats i Danmark och Holland genom samarbete med respektive lands ledande ljudboksförlag och expansionen utomlands kommer fortsätta. Gemensamt för oss som jobbar på StorySide och Storytel är att vi är bra på att gå från tanke till handling, trivs i en internationell miljö och gillar ljudböcker.

Låter rollen intressant, och passar din bakgrund in på profilen vi söker?

Maila CV och ett följebrev till jobs@storytel.com, vi intervjuar löpande!

Pressrelease från Stora Ljudbokspriset

av: Anna den 17-06-2014 i kategorin Nyheter, Storyteltips

Årets sju bästa ljudböcker tävlar om att vinna Stora Ljudbokspriset
Lagom till semestern presenterar Stora Ljudbokspriset årets sju bästa ljudböcker. Efter att ha lyssnat på de 47 titlarna som förlagen anmälde fattade nomineringsjuryn sitt beslut.

En av de nominerade författarna är Martin Schibbye. Tillsammans med Johan Persson har han skrivit men också läst in delar av boken 438 dagar.
– Yihaa! Varje lyssnare innebär två nya öron som kommer att bevaka Kalityfängelset och kollegorna som är kvar där. Min och Johans förhoppning är att berättelsen lever vidare hos alla dem som lyssnat på den, säger Martin Schibbye.

ÅRETS NOMINERADE TITLAR ÄR:

438 dagar – Författare Martin Schibbye och Johan Persson, uppläsare Martin Schibbye och Martin Wallström, förlag Storyside
Martin Schibbye och Johan Perssons reportagebok ger oss en stark inblick i en annan värld som finns nära oss. Greppet med växelläsning ger ett varierande tempo som effektfullt framhäver de båda författarnas olika temperament. Jan Guillous träffsäkra inledning bidrar till att skruva upp förväntan i denna framtida reportageklassiker.

Brinnande livet – Författare Alice Munro, uppläsare Katarina Ewerlöf, översättare Rose-Marie Nielsen, förlag A Nice Noise (finns inte hos Storytel)
I sin senaste novellsamling har Alice Munro förfinat sina intrikata och alldagliga men ändå så berörande berättelser ännu mer. Katarina Ewerlöfs lyhörda inläsning ger de sparsmakade texterna rättvisa och förstärker dess ton.

Djävulen hjälpte mig – Författare Caroline Eriksson, uppläsare Anna Maria Käll, förlag A Nice Noise
Caroline Eriksson har med lika stora delar resarch och fabuleringsförmåga skapat en spännande och drabbande berättelse av av det historiska Yngsjömordet. Redan i romanens inledning bygger musiken tillsammans med Anna Maria Källs inlevelsefulla läsning upp en kuslig stämning som bevaras hela vägen ut. Språk och inläsning samspelar på ett sätt som verkligen fångar lyssnaren.

Egenmäktigt förfarande – Författare och uppläsare Lena Andersson, förlag A Nice Noise/Natur & Kultur
Lena Andersson nakna inläsning av sin text inte bara förmedlar historien utan förstärker den. En historia som kryper in under skinnet och lämnar en frustrerad, sorgsen och lycklig på samma gång.

 

Klingsor – Författare och uppläsare Torgny Lindgren, förlag Norstedts
Med det lekfulla porträttet av konstnären Klingsor visar Torgny Lindgren återigen att han är en av våra stora berättare. Han skriver med glimten i ögat. I Lindgrens egen inläsning är det omöjligt att säga vem som för och följer – texten eller inläsaren. Det är som om berättelsen blir till i samma stund som den berättas vilket gör detta till en stor och udda ljudboksupplevelse.

Låt vargarna komma– Författare Carola Rifka Brunt, uppläsare Hanna Schmitz, översättare Christina Stalby, förlag Storyside
Carola Rifkas Brunts finstämda relationsroman från 1980-talets New York då Aidsskräcken rasade som värst är långt ifrån nattsvart. Det är en vacker berättelse med flyt i språket. Hanna Schmitz lyfter det unga berättarjaget med en fräsch och tonårsstudsig inläsning och blir genom det huvudpersonen i boken. En riktig sträckläsare.

Stoner – Författare John Williams, uppläsare Björn Granath, översättare Rose-Marie Nielsen, förlag A Nice Noise/Natur & Kultur (finns inte hos Storytel)
William Stoners livsresa från föräldrarnas gård till livet som universitetslärare är i det närmaste omöjlig att värja sig emot. John Williams gestaltar de små avgörande ögonblicken mästerligt och blåser liv den plikttrogne Stoner genom att göra honom både älskvärd och svårbegriplig. Björn Granath har ett stort register och hans trygga och säkra läsning gör att denna lilla stora roman stannar kvar länge.

Nu fattar finaljuryn stafettpinnen. Tidningsdrottningen och ljudboksälskaren Amelia Adamo och skådespelaren och uppläsaren Krister Henriksson ingår i finaljuryn och lyssnar under sommaren på de utvalda titlarna för att sedan välja en vinnande ljudbok. Priset går till både författaren och uppläsaren som får varsin konstverk skapat av Tove Adman och dela på 50.000kr. Prisutdelningen är 25 september på Bokmässan i Göteborg.

För mer information, motiveringar, bilder och intervjuer kontakta: eva.vallin@storaljudbokspriset.se, www.storaljudbokspriset.se
Stora Ljudbokspriset instiftades 2008 av Synskaderörelsens bolagsgrupp, Bok & Bibliotek och Peter Stormare. Priset går till både författaren och uppläsaren.

Låt dig svepas med till 1700-talets Skottland!

av: Anna den 04-06-2014 i kategorin Boktips, Nyheter, recension, Romaner

I den turbulenta tiden efter andra världskrigets slut reser det gifta paret Claire och Frank Randall upp till Skottland för att lappa ihop sitt äktenskap efter att ha varit ifrån varandra under hela kriget. Claire har arbetat som fältsjuksköterska i Frankrike och Frank har jobbat på MI5 men är nu tillbaka som historieprofessor vid Oxford University.

I Skottland försöker de nu hitta tillbaka till varandra. De tar in på ett litet mysigt hotell i Inverness och gör dagsutflykter i omgivningarna. Frank som är speciellt intresserad av sin egen släkthistoria under 1700-talet letar ledtrådar i gamla arkiv och Claire som är mer intresserad av naturmedicin och läkeörter söker efter rara exemplar på hedarna runt Inverness.

Det går viskande rykten om att det pågår en ritual, samma natt varje år, vid en uråldrig stensättning strax utanför samhället. Claire blir fascinerad och åker dit ensam men dras magiskt in i en spricka mellan två enorma stenar. När hon kommer till sans igen tar det inte lång stund innan hon inser att hon förflyttats 200 år bakåt i tiden. En tid när England styr över Skottland med järnhand och de stora klanerna sjuder av oförlöst hämndbegär och inbördes strider, alla vill återta tronen från England.

Mitt i allt detta möter Claire en ung man vid namn Jamie Fraser och de två faller ohjälpligt och alldeles handlöst för varandra. Claire slits mellan att vilja tillbaka till sin egen tid och den man hon är gift med där eller att stanna och bygga en ny tillvaro med sin själs älskade. Men att resa tillbaka i tiden verkar inte vara ett möjligt alternativ och snart är hon djupt invecklad i livet på flykt undan engelska soldater, häxförföljelser och intriger mellan klanerna.

Den här berättelsen är en fullkomligt svindlande saga som inte låter sig genrebestämmas. Den är romantisk, den är oerhört spännande, våldsam och stundtals sorglig. Den är historiskt trovärdig men fastnar aldrig i skrytsamma bevis på hur mycket författaren har researchat 1740-talets skotska knivskaft inför skrivandet utan ger en trovärdig och vardaglig känsla av dåtiden. Den innehåller några övernaturliga inslag men man kan inte kalla den fantasy för det mesta är handfast jordnära. Karaktärerna är levandegjorda, de tillåts agera överraskande och ologiskt ibland, som riktiga människor ju gör.

Det här är en bok att kasta sig in i, att låta sig svepas med in i myllret, musten och äventyret!

Lyssna på första delen av Främlingen här!

Rebecka Hemses förnuft och känsla

av: Anna den 04-06-2014 i kategorin Intervju, Nyheter, Romaner

Rebecka Hemse i studion

- När du fick frågan om att läsa in serien, vad fick dig att tacka ja?

Någon gång i vintras tror jag Storytel hörde av sig. Jag kände inte till serien eller Diana Gabaldon, men tyckte det lät som en kul utmaning efter Hungerspelen.

- Främlingen är ju en inte bara tjock bok utan väldigt intensiv, det händer saker hela tiden, hur hur var den att läsa in sån action?

Roligt! Och skönt som en omväxling från annan litteratur och text jag jobbar med, att bli medryckt och kanske inte ”fastna” så mycket i språket.

- Alla dessa skotska namn på platser, föremål, personer osv, hur kan du uttala allt så bra, har du skotskt påbrå eller?

Oj, tack, vet inte om jag tycker jag är så bra på det själv, men jag lär mig mer och mer. Jag har fått bra handledning, men det har visat sig att inte ens infödda skottar är helt överens om hur man uttalar vissa saker. Och Gäliska från 1700-talet känner jag inte till någon nu levande människa som behärskar till fullo… Jag har inga skottar i släkten vad jag vet, men jag var där som barn och minns fortfarande hur vackert det var.

- Jag vet att du köpt en e-bok som handlar om Outlander-serien, berätta om den!

Det var faktiskt mycket på grund av uttalet som jag hittade ”The Outlandish Companion” – ett sexhundra sidor tjockt ”uppslagsverk” om Outlander-serien, skrivet av Diana Gabaldon.

Där är bl.a. ett helt kapitel om alla felstavningar och missuppfattningar om språket som finns i dom första böckerna på grund av att hon själv inte var tillräckligt insatt och inte hade rätt hjälp i början…

Det är en hel värld att kliva in i!

Den är ovärderlig som bakgrund och studiematerial för mig har det visat sig.

- Vi lät ju en illustratör, Madeleine von Post, göra omslagen och vi ville att kvinnan på bilden skulle föreställa både dig och Claire. Tycker du att hon lyckades?

Ja! Det är speciellt att se sig själv avbildad på det sättet, det är liksom någon annans ”tolkning” av hur man ser ut. Och sedan är det ju verkligen Claire och inte jag, även om jag gillar 40-talsklänningar.

Det enda jag hade att invända var att hon hade smickrat mig med lite väl yppig barm… Men den förminskades en aning när jag protesterade.

- Berätta om Claire, du har ju verkligen levt med henne så länge nu, vem är hon?

En modern människa på många sätt (kanske till och med för sin egen tid..), hon blir en ”bro” in i det förflutna för oss. Vi ser saker med hennes ögon och kan leva oss in i det absurda i att hamna i en annan tid. Hon är extremt smart och har mycket humor att ta hjälp av i alla svåra situationer.

Jag kan känna igen mig i kampen hon för med sig själv om vad som ska styra i livet: förnuftet eller känslan.

- Har du börjat läsa nästa bok, Slända i bärnsten, ännu?

Jag skulle egentligen ta en paus nu, men har inte kunnat hålla mig och bläddrat lite grand bara…

Lyssna på Främlingen, del 1 här!